luni, 29 ianuarie 2018

Tipic! Minciuna rosie la ea acasa

Tipic! Minciuna rosie la ea acasa. Ingrediente: un pic din China, un pic din Russia Today (puteau lipsi?), un pic de marlanie pesedista si gata-i salata cu #Rezist.
Dragos Stanca: Iată cum se fabrică un fake news ca la carte, în 4 pasi simpli (aflați din 3 click-uri si un search, după ce am văzut postarea la Catalin Tenita).
1. Un antreprenor rus, pe nume Artem Zhdanov, aflat în vizită la Shenzhen, Guangdong, China, publică o postare în care arată o "fermă de smartphones" care generează instalări pentru aplicația WeChat.
> Postare inițială e aici: https://goo.gl/fbRHiH
> Explicațiile lui ulterioare, aici: https://goo.gl/ke3H9d
2. Russia Today preia postarea si cumpără si drepturile de folosință ale clipului. Prin agenția lor video, Ruptly, re-publică înregistrarea, însă cu explicația vagă că e vorba de o "fabrică de like-uri" (din China). Detalii, detalii...
> Video-ul publicat de ei, aici: https://goo.gl/hnQTFK
3. Media din toată lumea preia pe nemestecate informația, printre cei care preiau sunt si cei de la ZF, pe pagina lor de Facebook. Unde se precizează, corect, si sursa: https://goo.gl/bM45XC
4. "Strategii" în comunicare de la PSD consideră că e o treabă de exploatat aici, "uită" că e vorba de China, de WeChat, preferă varianta că e vorba doar despre Facebook likes si - detalii, detalii... - aduc "acțiunea" în România, unde o leagă, evident, de miscarea #Rezist.
Q.E.D.
Din păcate, mai nimeni nu va reține acest proces "complicat". Iar efectul dezinformării este cel vizat.
Fără o educație media solidă si fără ca puterea să aibă interesul să aibă un electorat educat, să vă asteptați să vedeți tot mai multe operațiuni de acest gen. Nu doar în România.
Da, ne asteaptă vremuri complicate.
SURSA: 
Andrei Rosetti 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu