luni, 29 februarie 2016

In România nu se fac experimente cu vaccinuri „dubioase”

Nu trece o zi fără să fie publicate pe internet zvonuri paranoice legate de vaccinuri, pe site-uri de slabă calitate ahtiate după senzațional. Frica vinde, asta e realitatea, iar comercianții fricii nu ratează nicio ocazie.
Recent, mai multe persoane au observat că prospectele unor vaccinuri din România sunt scrise în alte limbi, dar și că oamenii sunt rugați să „raporteze efectele adverse”.
Site-urile alarmiste au oferit absolut gratuit propria lor interpretare. Explicația pentru aceste fapte ar fi că… pe copiii români „se fac experimente cu vaccinuri dubioase!”, sugerând explicit și că „poate de-asta ne mor copiii”. Pe parcursul textului, prin citări selective ale unor surse chestionabile, acel „poate” se transformă într-o certitudine.
Practic, au apăsat toate butoanele necesare alarmării și manipulării unei categorii foarte vulnerabile: tinerele mămici.
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel și au explicații cât se poate de raționale.
1. De ce sunt în România vaccinuri destinate altor țări?
România a avut nevoie de niște vaccinuri de un anumit tip, pentru care stocurile nu erau suficiente. Așa că autoritățile au făcut apel să se aducă același vaccin din altă parte, pentru a acoperi nevoia. S-a găsit un excedent de doze făcute de Sanofi care era destinat unor piețe externe, printre care și Kazahstan. A fost preluat în procedură de urgență, la noi lipsind de prea multă vreme. Din cauză că a fost preluat de urgență, nu s-a mai pierdut timp ca să se schimbe ambalajul și prospectul. Astfel, a fost însoțit de prospectul original, dedicat pieței căreia îi era destinat.
În Kazahstan trăiesc tot oameni, ca noi, nu există niciun motiv să presupunem că vaccinurile destinatei Kazahstanului ar fi de calitate mai slabă decât orice alt vaccin. Poate unii români își închipuie că o fi vorba de o țară din lumea a treia. Imaginea de la începutul postării este o poză din capitala Kazahstanului, Astana, iar Kazahstanul are PIB / cap de locuitor mai mare decât România (Surse: România, Kazahstan).
2. De ce scrie pe produs că trebuie să se raporteze efectele adverse?
Orice produs nou intrat pe piață presupune monitorizare suplimentară. Întotdeauna. Orice ar fi. Nu contează ca e același lucru cu alt ambalaj. Contează ca e nou pe piață. Oamenii care pun vaccinurile pe piață își fac datoria și sunt atenți.
Doar pentru că oamenii sunt rugați să raporteze eventuale efecte adverse, nu înseamnă nici că astfel de efecte sunt așteptate, nici că ar fi vorba de un vaccin experimental.
Pe scurt: nu s-a administrat accest vaccin românilor „pentru a se vedea ce efecte are”, și nici nu există nicio dovadă că ar avea vreo legătură cu criza de sănătate din Argeș (bebelușii cu sindrom hemolitic-uremic și alte probleme digestive cauzate, cel mai probabil, de bacteria E. coli)
Tot ceea ce demonstrează acest caz este oportunismul alarmiștilor anti-vaccin când vine vorba de denaturarea realității și de dezinformarea părinților.
SURSA: http://pseudostiinta.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu